2 Mayıs 2014 Cuma

Uçurtma Müzesi -1-


Üsküdar'da Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi var. Duyanınız ya da gideniniz vardır elbet ama ben çarşamba gecesi internette tesadüfen gördüğüm ve ertesi gün gittim 


Müzenin resmi kuruluşu 2005 ama koleksiyondaki ürünler 1986 yılından beri  toplanıyor. Mehmet Bey'in 1986 yılında 26 farklı ülkeye yazdığı Türkiye'deki uçurtma kültürüne destek amaçlı mektuplarıyla başlıyor müzenin tarihi. Ülkelerden gelen destek mektupları ve ürünlerle birlikte ilk adımlar atılmış oluyor.


2005 ve 2006 yıllarında 3. ve 4. Uluslararası Uçurtma Festivali ile müzedeki ürün sayısı ve çeşitliliğinin arttığını söyleyen Mehmet Bey sponsor eksikliğinden dolayı bu festivalin devamının olmadığını da ekliyor.


Üsküdar'a gitmişken birkaç kişinin yol tarifi ile kolayca buldum müzeyi. Resmi tatil olmasından dolayı müzedeki çalışanlar izinliydi. Müzenin kurucusu Mehmet Bey randevu almadan gitmiş olmama rağmen çok ilgilendi. Farklı ülkelere, farklı kültürlere, farklı hikayelere sahip uçurtmalardan bahsetti. Uçurtmanın tarihi ve müze  ile ilgili bilgiler verdi. 


Uçurtmaların malzemesinden ve yapım aşamalarından da bahsetti Mehmet Bey. Sağ alttaki ve sağ üstteki turunculu pembeli uçurtmalar baskı değil. Önce siyah özel kağıda desen çiziliyormuş. Desen çok ince bir bıçakla oyulup arkasından hangi renk isteniyorsa o renkte bir kağıtla kaplanıyormuş. Dokunduğunuzda kağıt tabakalarını fark edebiliyorsunuz. Fotoğraftaki diğer uçurtmalar ise  baskı tekniğiyle renklendirilmiş.


En çok beğendiğim uçurtma bu yelkenli. Uçarken çekilen fotoğrafı da müzede. Yelkenler şişmiş, gökyüzü bildiğiniz deniz olmuş. Etkileyici ve büyüleyici.


Duvardaki minik uçurtmalardan kelebekli olanı avucuma koydu. Gül yaprağı kadar hafif. İnanılması zor bir durum ama elimdeyken hissettiklerim çocuksu, samimi ve harika...


Bu da Hindistan'da birincilik kazanan uçurtma. Fotoğraftan belki anlaşılamıyordur ama pul ve boncuk işlemeli bir ürün. Epey uğraşılmış bu uçurtmanın müzeye getirilip koleksiyona dahil edilmesi için.

Not: Müzeye nasıl gidilir, neler yapılırla ilgili bir yazım daha olacak. 

2 yorum:

  1. Ne kadar da güzel bir müze. Bizlerle paylaştığın için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzellikler anlatılmalı
      Anlatılsın ki bilmeyenlerin de haberi olsun
      Gittiğinizde beni de hatırlayın inşaallah
      Sevgilerimle

      Sil


Yorumunuzu yazdıktan sonra YORUMLAMA BİÇİMİ kısmında ANONİM seçeneğini işaretleyip yorumunuzu yayınlayabilirsiniz.

benzer
benzer