16 Mayıs 2012 Çarşamba

KÖY EKMEĞİ


İstanbul'a yağmur yağıyordu. Erken yapılan  pazar kahvaltısından sonra  Adapazarı'ndaki bir akrabamızın cemiyetine gitmek için babamla birlikte çıktık evimizden. Baba tarafım çok düşkündür birbirlerine. Dört halam 3 tane amcam var elhamdülillah. Bir de babamın amcasının kızlarına da hala deriz. Onlar da halamlarla aynı yaşta hem de evleri dip dipe olduğundan öyle öğrettiler bize, öyle yetiştirildik. Anlayacağınız saymadım ama aşağı yukarı 20-25 arası halam var :) Ölüm olsun düğün olsun hemen toplanıverir bizim sülale. Bol sarılmalı, kucaklaşmalı, el öpmeli bir mevlit sonrasında halamın yaşadığı köye gittik. Halam hala ekmeğini kendi yapar. Belki bilirsinizdir "delikli ekmek" derler. Öyle BİMde satılanlara benzemez ama. Çuval dolusu yapılır ; bir kısmı dondurucuya bir kısmı serin bir kilere konulur birazı da eşe dosta dağıtılır. Sobada her daim kaynamakta olan güğümdeki su ile çay demlendi. Ekmekler fırında ısıtıldı. Ev yapımı terayağı, süt ekşimiği, dut pekmezi, ayva reçeli ve diğer kahvaltılıklar çıkarıldı. Mis gibi orman havasında sıcak ekmeklere sürülen kocaman parçalar halindeki tereyağı ve yanında içilen çay inanılmaz lezzette ve güzellikteydi.
 

Halamın balkonunda oturan güzellik küçük amcamın büyük kızı


Erikleri kuzenim topladı.




Komşularının evi

6 yorum:

  1. Biz köye annanemlere gittiğimizdede aynı böyle olurdu. Ekmeğin kokusu tereyağın tadı bambaşka olur. Orda hayat bambaşka olurdu.Şimdi biçok şey gibi onlarıda kaybettik.
    Senin adına sevindim hala böyle güzellikleri yaşayabiliyorsun ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun kalmamak kaydıyla severim buralarda bulunmayı
      Ama ben kesinlikle şehir insanıyım

      Sil
  2. Ne tatlı olur ama köy ekmeği değil mi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle
      Bol oksijen ve yeşillikler her zamankinden daha çok yedirtir insana
      :)

      Sil
  3. Çok güzel bir gün geçirmişsiniz. Köy harika karadeniz köylerini andırıyor. bizim buralarda o kadar yeşil değildir köyler. Amcanızın kızı dünyalar tatlısı allah bağışlasın. Yazdıklarınızı okuyunca sizi kıskanmadım desem yalan olur. Bizim buralarda ya düğünlerde ya taziyelerde yada olağanüstü bir durumda bir araya geliriz. Şehir mi desem zaman mı yozlaştırmış bizi gidiyoruz meçhule.Kıymetini bilin ailenizin ve akrabalarınızın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve upuzun bir gün. Erken çıkılan yolculuk gecenin geç saatlerinde tamamlandı. Bütün eş dost, akraba görüldü. Kucaklandı. Okulların tatil olması ile birlikte yeşilin tam ortasına atlamayı, zıplamayı, fırlamayı ... Artık ne dersen de oraya bir şekilde bedenimi taşımayı istiyor hatta can atıyorum. Ama şu da bir gerçek. Ben ne zaman bir şeyi çok istesem o işim ya bozuluyor ya da gecikiyor.
      Hayırlısı diyelim.

      Sil


Yorumunuzu yazdıktan sonra YORUMLAMA BİÇİMİ kısmında ANONİM seçeneğini işaretleyip yorumunuzu yayınlayabilirsiniz.

benzer
benzer